דפים

יום שבת, 4 במרץ 2023

תאורת לד - סיכונים וחששות

 מביא לעיונכם מכתב ששלחתי למועצה שבה אני מתגורר. אולי יהיה רלוונטי למישהו מכם.

לכ'...
שלום רב

הנדון: החלפת תאורה במושבה לתאורת לד

לאחרונה פורסם, כי "בתוך כשנה וחצי נחליף את כל גופי התאורה במושבה לטכנולוגיית לד", וכי "יבוצעו גם עבודות לשיפור המרכזיות השולטות ברשת התאורה ברחובות ותותקן מערכת שליטה ובקרה חכמה לטיוב תשתיות החשמל שתאפשר שליטה מרחוק על עוצמת התאורה והתאמתה לצרכים בהתאם למיקום", וזאת, "לאחר השלמת עבודת מטה שארכה חודשים ארוכים ובחינה יסודית ומקצועית של הנושא ע"י צוות מומחים".
תאורת לד יכולה לבוא במנעד גדול של טמפרטורה (הנמדדת בסולם "קלווין"), החל מאור חם - צהוב (2700 קלוין) וכלה בתאורה לבנה - אור יום (6,500 קלווין). תאורת LED הלבנה שהוכנסה ומוכנסת בצורה אגרסיבית לחיינו מסוכנת לבריאות האדם בגלל המרכיב הדומיננטי של אור כחול (גלים קצרים), כפי שאפרט להלן.
רוב הציבור איננו מודע לכך שחשיפה לתאורת "אור יום" בשעות החשיכה עלולה לגרום לפגיעה ברשתית העין, ונקשרת במחקרים גם לפגיעות מטבולית, השמנה, הפרעות באיכות ויעילות השינה, תפקוד לקוי בשעות היום , תחלואה סרטנית ושאר פגיעות בריאותיות הנגרמות כתוצאה מירידה ברמות המלטונין, כמצויין לדוגמה במאמר הבא:
ממשלת צרפת לדוגמה, נתבקשה בעבר לעבור לתאורת LED על-ידי האיחוד האירופי. הממשלה הקימה וועדת מומחים רב תחומית, שלאחר בדיקת הנושא במכלול של היבטים המליצה שלא להכניס תאורה LED למרחבים ציבוריים.
כדאי לדעת, כי אינדקס דיכוי המלטונין של תאורת "אור יום" הוא פי 4 מהשפעת תאורת נורת ליבון (נורת להט צהובה).
תאורת לד עלולה לפגוע גם בבטיחות הנהגים ומשתמשי הדרך באופן הבא:
נורות LED מתאפיינות ברמות גבוהות של סנוור (dazzle) ובוהק (glare) בהשוואה לנורות מסוגים אחרים. קיימות תאורות רחוב החושפות את משתמשי הדרך לאור בהיר מאוד ומסנוור כך שמבטם מוסט מיד ממקור האור והם מתקשים לראות את האזור שבקרבת אותו מקור. כאשר יש תנאי ערפל תאורה זו מסנוורת עוד יותר. סנוור מתרחש כאשר האור מתפזר בעין, ותופעה זו נפוצה יותר כאשר מקורות אור פולטים רמות גבוהות של אור כחול. עיניים בוגרות עלולות להיות רגישות יותר לסנוור מנורות LED וקשישים עלולים לחוש אי-נוחות בחשיפה לאור העשיר באור כחול. רגישות זו נובעת מכך שעיניים בוגרות חשופות פחות לבליעה ולעבירות האור הכחול לרשתית והן יותר רגישות לפיזור האור כחול.
נורות LED בהירות מאוד, בדומה לנורות פלואורסצנט, מאופיינות בריצוד בתדר נמוך שאינו נראה לעין. מאפיין זה עלול לגרום לאפקט סטרובוסקופי (ריצוד המתרחש עקב שינוי מהיר בעצמת אור היוצר אפקט בו עצם נע נראה נייח או נע בכיוון הפוך). על פי חלק מהמחקרים, חשיפה לאור כחול עלולה להוביל לעלייה בשגיאות נהיגה.
בדיקות שבוצעו על ידי אוניברסיטת באזל בשוייץ ונתמכו על ידי הרשות הצביעו על כך, כי נורות בעלות צבע חם או טמפרטורות צבע של 3000k מתאימות במיוחד לתאורת פנים בשעות הערב.
גם הסתדרות הרופאים האמריקאיים קבעה כי "יש לקבוע סף לתאורת LED שיש בו מינימום אור כחול".
משיחות שערכתי לפני כ-3 שנים עם מהנדס המועצה נאמר לי כי המועצה תיצמד להמלצות לתאורה חמה (כ-3,000 קלווין).
לאור האמור, אבקש לשאול כמה שאלות חשובות:
1. מי נמנה על צוות המומחים שבחן את נושא תאורת הלד ומהם מסקנותיו?
2. באיזה טמפרטורה תהיינה תאורת הרחוב העתידית?
3. האם השליטה מרחוק על התאורה תהיה באמצעות קרינת רדיו (RF) דוגמת WiFi, ואם כן באיזו עוצמה? והאם הציבור מודע לכך?
בברכה .... מני בן אריה
מכותבים: .....

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה